Συνεντεύξεις

Συνέντευξη τύπου Δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ»  29/9/2011
Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση. Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής-Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου κατά την τετραετία 2007-2010

ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής-Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος, ήταν ένας χώρος που είχε τεράστιες δυνατότητες ν’ αναπτυχθεί πολιτιστικά. Βιβλίο, Χώρος, Μουσείο, Κήπος, Ζωγράφος, Αλέκος Κοντόπουλος.
 Όλα μου έδιναν το πράσινο φως, για να γίνει η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη «ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» όπως έγραψε στις 23 /1/2011 η εφημερίδα  REAL NEWS,                         «ΝΗΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» όπως έγραψε στις 31/10/2010 το  Κ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,   «ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ» όπως έγραψε στις 30/10/2010  το περιοδικό ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, «ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» όπως έγραψε στις 27/6/2009 η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,   «ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΣ…ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» όπως έγραψε στις 16/7/2010 η εφημερίδα ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ.
Για να μπορέσεις να κάνεις σημαντικές αλλαγές και να μετατρέψεις ένα χώρο, στην προκειμένη περίπτωση τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, από απλά δανειστική σε πόλο πολιτισμού, πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα πολιτιστικής δημιουργίας και λειτουργίας της εκάστοτε Διοίκησης.
  Ο δανεισμός των βιβλίων είναι μια σημαντική δράση και παροχή. Μια εξίσου σημαντική όμως είναι και η παραγωγή ποιοτικού πολιτισμού, που στη Βιβλιοθήκη λειτούργησε διττά, γιατί πέρα από την πολιτιστική ενημέρωση και ψυχαγωγία, ενίσχυσε το δανεισμό των βιβλίων και, κατ επέκταση την αναγνωσιμότητα, σε συνδυασμό με την πληροφόρηση των πολιτών και την αναβάθμιση του θεσμού των Δημοτικών Βιβλιοθηκών που επιβάλλεται να ζήσουν και να ανθίσουν.
Το 2010 η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε κατά τη διάρκεια  των καθημερινών δράσεων, παρουσίασε 800 εγγραφές νέων μελών, τα περισσότερα ήταν παιδιά. Ενώ το σύνολο των δανεισμών έφτασε στις 33.548 τόμους βιβλίων.

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ
Μετά την καταξιωμένη πολιτιστική παρουσία της Βιβλιοθήκης την τετραετία 2007-2010, την ύπαρξη του Μουσείου Αλέκος Κοντόπουλος, έχοντας στα χέρια μου το δυνατότερο χαρτί για τη διεκδίκηση της αυτοτέλειας, το 10ήμερο «Αλέκος Κοντόπουλος», με έντονη  δράση τριών χρόνων, αλλά και βαρύτητα στο πολιτιστικό πεδίο τόσο με την φιλοξενία και τη συμμετοχή σ’ αυτό, εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο του πνεύματος και της τέχνης, όσο και με την προσέλευση περισσότερων των 3.000 συνδημοτών και άλλων ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ Η ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ.
Ο συγκεκριμένος στόχος τέθηκε με την εμφάνιση και μελέτη του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Σκοπός μου ήταν, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2011 και με την ελπίδα της επανεκλογής μας, να οδηγήσω το Ν.Π., χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας και αδιάσειστα τα στοιχεία της έντονης πολιτιστικής δράσης της τετραετίας 07-10 που διέθετα, στην αυτοτέλειά του (μη συγχώνευσή του με άλλα Ν.Π.). Παρά την έντονα αρνητική και δύσπιστη στάση ορισμένων, που προφανώς δεν είχαν γνώση, ούτε των δυνατοτήτων που θα παρέσχε στα Ν.Π. η διοικητική τους ανεξαρτησία, αφού στη μετακαλλικράτια φάση, λόγω της πολλαπλής συγχώνευσης, αυξήθηκε η γραφειοκρατία επομένως χάθηκε η ευελιξία τους, ούτε όμως και των πλεονεκτημάτων, που στην περίπτωση της Βιβλιοθήκης-Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου ήταν η ενίσχυση του θεσμού των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και η συνέχιση της επί τέσσερα χρόνια, ανοδικής πορείας του βιβλίου μέσα από την τοπική άνθιση του πολιτισμού.
  Όταν λοιπόν και παρόλη την ήττα μας στις εκλογές, μου ζητήθηκε από το νέο Δήμαρχο να βοηθήσω, όχι μόνο το δέχθηκα, αλλά, η θετική μου διάθεση για συνεισφορά έγινε και πράξη. Συνέταξα ένα τεράστιο πακέτο στοιχείων με:  1) έργα, σχεδόν εξ ολοκλήρου, της τετραετίας 07-10 που αφορούσαν στην πολιτιστική άνοδο και προσφορά της Βιβλιοθήκης,                2) οικονομικά και ιστορικά δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο της Βιβλιοθήκης-Μουσείο,    3)  προσωπικά μου στοιχεία από συνεντεύξεις και θετικά σχόλια στον ημερήσιο τύπο,         4) συνοδευόμενα από προσωπική, εμπεριστατωμένη πρόταση-εισήγηση για την αυτοτέλεια του Ν.Π. προς  τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 5)Ολόκληρο το πακέτο στοιχείων, ψηφίστηκε πρωτίστως από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής και τελικά κατατέθηκε από το νέο Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  2007-2010
 Όλες οι δράσεις που επιτελέστηκαν και θα τις διαβάσετε εκτός συνέντευξης, από αγορές βιβλίων, μέχρι εσωτερική ανακαίνιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και πολιτιστικά πακέτα συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού (περίπου 350.000 euro ετησίως), που κάλυπτε το μεγαλύτερο σκέλος του ετήσιου προϋπολογισμού της Βιβλιοθήκης που ανερχόταν στις 550.000 euro , άφησαν στο ταμείο το απίστευτο χρηματικό υπόλοιπο, της τάξης των 92.000 euro.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τετραετία 2007-2010, δε χρειαστήκαμε ποτέ έκτακτη επιχορήγηση, αφού κάθε χρόνο παρουσιάζαμε σοβαρό χρηματικό υπόλοιπο. Τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω, είναι στη διάθεση όλων των δημοτών που μπορούν να τα ψάξουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας.

 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2010
 Η κτιριακή ανακαίνιση του Μουσείου ήταν προγραμματισμένη, στα τέλη 2011- αρχή 2012, ενώ, όλα όσα έγιναν την τετραετία 07-10, πάτησαν σε έναν αυστηρό σχεδιασμό προτεραιοτήτων. Η πρώτη προτεραιότητα δόθηκε στην κοινωνικοπολιτιστική προσφορά  της Βιβλιοθήκης-Μουσείο αναδεικνύοντας  τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της, ενώ παράλληλα ξεκίνησε πλατύτερη γνωριμία με το ευρύ κοινό της πόλης μας και άνοιγμα ανά την επικράτεια, αφού οι εφημερίδες που ασχολήθηκαν, διανέμονται σ’ όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη προτεραιότητα  της χάρισε την αυτοτέλεια. 
Λειτούργησε συστηματικά πλέον το Μουσείο με εξειδικευμένο προσωπικό, μόνιμο αρχαιολόγο Π.Ε. που προσλήφθηκε από εμένα με διαγωνισμό, αλλά η προκήρυξή του είχε γίνει από τον προηγούμενο πρόεδρο Νίκο Φαλκώνη.
Έγινε μια πρόχειρη συντήρηση του χώρου στο ατελιέ του ζωγράφου, στη σκεπή, στα στηθαία, στα κιγκλιδώματα, στον κήπο ελπίζοντας να πετύχουμε μέσω διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει από το Δήμο, την ένταξή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Αναμονή λοιπόν της έγκρισης του προγράμματος και δεν καθόμαστε. Μπαίνουμε δυνατά στη δεύτερη προτεραιότητα, ανακαινίζοντας ολόκληρο το εσωτερικό της Κεντρικής Βιβλιοθήκης με χρήματα από τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό της. Η Βιβλιοθήκη ξανάγινε καινούργια. Λειτουργική για το προσωπικό της, φιλική και ζεστή για τους εκατοντάδες δημότες που περνούν καθημερινά από τους χώρους της.            
Η τρίτη προτεραιότητα, η ανακαίνιση του Μουσείου, που είναι το επόμενο προγραμματισμένο βήμα για το 2011-12, αφού δεν απέδωσε η προσπάθεια ένταξής μας στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, θα υλοποιηθεί, όπως όλα όσα έγιναν μέσα στην τετραετία 07-10, με χρήματα από τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό της Βιβλιοθήκης. Παράλληλα το Μουσείο λειτουργούσε σαν ξεχωριστή οντότητα, με τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του καθημερινές δράσεις. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και εργαστήρια σε ομάδες παιδιών από σχολεία, ενώ, σε ετήσια βάση, γινόταν εκστρατεία ενημέρωσης  Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων για την ύπαρξη του Μουσείου.  
Παράλληλα δε, ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης-Μουσείου η απογραφή όλων των υπαρχόντων: έργων τέχνης, βιβλίων, σχεδίων, επίπλων, προσωπικών αντικειμένων του ζωγράφου που εκτίθενται στο Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος, κάτι που είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο πρόεδρο.

 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ 10ΗΜΕΡΟΥ «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»  
 Το πέρασμα του μεγάλου ζωγράφου και κύριου εκφραστή του αφαιρετικού κινήματος στην Ελλάδα, Αλέκου Κοντόπουλου, κατά τα 10 τελευταία χρόνια της ζωής του από την πόλη μας, η μεγάλη δωρεά της οικογένειάς του με σκοπό τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης και η ύπαρξη του Μουσείου με τα προσωπικά του αντικείμενα, τους πίνακές του και τα βιβλία του, που προσφέρθηκαν γενναιόδωρα, από τη σύζυγό του Μαρσέλ Κοντοπούλου και την κόρη του Αθηνά Κοντοπούλου στο Δήμο μας, δεν άφησαν ασυγκίνητη τόσο εμένα όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτός ήταν ο λόγος δημιουργίας του 10ημέρου.
Γιατί τελικά, αν θέλεις μια ιδέα, ένα όνομα, μια παρουσία να ζήσει παντοτινά, αρκεί να τα αποκαταστήσεις πολιτιστικά. 
 Μια αλυσίδα από γεγονότα και συναντήσεις με το νέο Δήμαρχο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας, με μοναδικό άξονα την αναγκαιότητα συνέχισης του 10ημέρου και την κατάθεση της προσωπικής μου δουλειάς, χωρίς κανένα αντάλλαγμα απέβησαν άκαρπες.  Η νέα Διοίκηση είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις της, για την εξαφάνιση του. Ως π. Πρόεδρος της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, δημιουργός του 10ημέρου, αλλά και ως ενεργή δημότης της πόλης μας, θιγμένη κατάφορα από τη διγνωμία του νέου Δημάρχου, αναγκάστηκα να καταφύγω στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να προασπίσω με την εισήγησή μου, «Εισήγηση Προέδρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση  για την αναγκαιότητα διατήρησης του 10ημέρου Αλέκος Κοντόπουλος, καθώς και για τη μέχρι τώρα πορεία του Νομικού Προσώπου» όλα όσα επί τέσσερα χρόνια επιτελέστηκαν στη Βιβλιοθήκη. Ειδικότερα  τη συνέχιση του 10ημέρου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η Δημοτική μας παράταξη σε μια προσπάθεια που κατέδειξε διάθεση άμβλυνσης, εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων έχουν δημιουργηθεί ένθεν κακείθεν και κυρίως διάθεση στήριξης της νέας Διοίκησης, με πρότεινε ως πρόεδρο, στο δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτεμβρίου 2011, για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία  του αυτοτελούς πλέον Νομικού Προσώπου.  Αυτό, κατά την άποψή μου καταδεικνύει αντιπολιτευτικό ήθος και διάθεση ουσιαστικής προσφοράς, στο βωμό των δημοτικών λειτουργιών και της απρόσκοπτης συνέχισης όλων των δράσεων και παροχών της Βιβλιοθήκης προς τους δημότες.
 Επιτέλους! Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης.
Προτάσεις χειροπιαστές - Λύσεις ικανές.  
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση. Πρέπει κάποτε, η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει μακριά και έξω από κομματικές κατευθύνσεις, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τον πολιτισμό.

ΣΤΟΧΟΙ - ΟΡΑΜΑ
Ο στόχος μου, ήταν να συσπειρωθεί ο πολιτισμός σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο. Σε μια πολιτιστική κυψέλη που θα ήταν η Βιβλιοθήκη-Μουσείο, που με σωστούς χειρισμούς και σύντομα θα είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια πολιτιστική όαση στην Αγία Παρασκευή.   
Κατά την άποψή μου, ο πολιτισμός επιβάλλεται να λειτουργεί αυτοτελώς και να τροφοδοτεί ουσιαστικά Παιδεία – Αθλητισμό – Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων – Κοινωνική Πολιτική – Καθαριότητα – Τεχνικά Έργα. Μόνο έτσι μπορεί, και πρέπει να γίνει «πολιτιστικό συμμάζεμα» με πολλαπλό όφελος.  Αυστηρός οικονομικός έλεγχος και φυσικά απόδοση, αφού θα υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο αποφάσεων-ελέγχου-υλοποίησης. Κοινές αποφάσεις για να αποφεύγονται οι επαναλήψεις για το θεαθήναι, τοπική άνθηση του πολιτισμού και «φιλί ζωής» στο βιβλίο και στο θεσμό των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που, πολύ φοβάμαι, με τις συνενώσεις που επιβάλλει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θα καταρρεύσουν, αφού δυστυχώς ο πολιτισμός που εξημερώνει ήθη, άφησε ασυγκίνητους τους τεχνοκράτες που συνέταξαν το νέο σχέδιο νομοθετικής αναδιοργάνωσης.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη την αγάπησα, με όλα όσα συμπαρασύρει μια αγάπη. Έζησα εκεί καλές και κακές στιγμές, δύσκολες και εύκολες, γλυκές και πικρές, ήρεμες και αγχωμένες. Οι καλές και οι κακές στιγμές μας είναι αχώριστες. Ο Λιβανέζος, αγαπημένος μου, ποιητής και φιλόσοφος Χαλίλ Γκιμπράν στο βιβλίο «Προφήτης» λέει για τη χαρά και τη λύπη: ‘Ερχονται πάντα μαζί, κι’ όταν το ένα κάθεται μόνο του δίπλα σου στο τραπέζι, θυμήσου ότι το άλλο κοιμάται στο κρεβάτι σου.